МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА

РЕГИОНАЛНО УПРАВЛЕНИЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО - КЮСТЕНДИЛ

Актуално

От 20 до 24 юли 2018 г. се подават заявления за участие в трети етап на класиране за прием в VIII клас. Свободните места за трети етап на класиране са обявени на сайта на РУО - Кюстендил и в училищата-гнезда, определени за подаване на заявления за трети етап на класиране.

Местата за подаване на документите за свободните места в област Кюстендил са ОУ „Св. св. Кирил и Методий” – Кюстендил (ул. „Гладстон” № 2) и ОУ „Христаки Павлович” – Дупница (ул. „Орлинска” № 13).
Учениците класирани и записали се на първи/втори етап на класиране и след това изтеглили документите си след обявяване на свободните места на 19.07.2018 г. могат да подадат заявление за трети етап на класиране само на хартиен носител в училищата-гнезда (не могат да подадат заявление онлайн).

За участие в III-ти етап на класиране учениците подават документи както за I-ви етап на класиране. В заявлението до началника на РУО могат да променят и пренаредят желанията си за обявените свободни места, но не запазват мястото си от по-преден етап на класиране.

В III-ти етап на класирането може да участва и ученик, който не е участвал в първия и във втория етап на класирането.

ПОДРОБНОСТИ ЗА ПРИЕМА В VIII КЛАС

Предстоящо

Творческа среща с детския писател Панчо Панчев – Дядо Пънч

На 09 декември 2015 година от 14:00 часа в голямата зала на Народно читалище „Братство 1869“ се състоя творческа среща с детския писател Панчо Панчев – Дядо Пънч. Организатори на срещата са Регионален инспекторат по образованието - Кюстендил, Обединен детски комплекс, със съдействието на детски отдел на Регионална библиотека „Емануил Попдимитров“ и Народно читалище „Братство 1869“. Тя е интересна и своеобразна част от Националната седмица на четенето, иницирана от Министерството на образованието и науката.


На срещата присъстваха ученици от НУ „Св. Климент Охридски“ – гр. Кюстендил, основни училища и детски градини на територията на града. Представен беше откъс от пиесата на Дядо Пънч „Снежанка“ от театралната школа към ОДК с ръководител актрисата Йорданка Попмилачкова.
Детският автор Панчо Панчев представи пред малчуганите кратък рецитал от свои стихотворения и гатанки. Отговорите на гатанките всички децата произнасяха задно в хор, с което доказаха, че са умни и досетливи.
Всеки човек, малък или голям, се докосва до изкуството по различни причини – едни го правят за удоволствие, други, за да получат знание, да потърсят и намерят отговори. Децата, които четат, които са творци, един ден ще бъдат хора, които мислят, които притежават благородство и интелект.Четенето, и артистичността, и писането, се случват според мярата на сърцето. А сърцето на госта на кюстендилските деца се оказа, че е голямо и отворено за тях. Писателят Панчо Панчев, популярен като Дядо Пънч, е един от най-атрактивните и обичани детски писатели. Автор е на десетки пиеси, поставяни в различни театри в страната и чужбина. Освен като драматург е известен и като писател, като особено голям дял в творчеството му заема посветеното на децата. Получавал е много награди, но най-важната е оценката на малките зрители и читатели. Затова той гостува в училища, детски градини и читалища, защото според него най-голямо удовлетворение за всеки творец, е контактът му с неговата публика.