МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА

РЕГИОНАЛНО УПРАВЛЕНИЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО - КЮСТЕНДИЛ

Актуално

Съгласно Заповед № РД09-642/12.03.2021 г., изменена и допълнена със Заповед № РД09-683/15.03.2021 г. на министъра на образованието и науката за учениците от V до XII клас от училищата и центровете за подкрепа за личностно развитие на територията на област Кюстендил да се организира обучение от разстояние в електронна среда чрез използване на средствата на информационните и комуникационните технологии, считано от 15.03.2021 г. до 02.04.2021 г. включително.

 

 

МЕСЕЧНА ЦЕЛЕВА ПОМОЩ ЗА СЕМЕЙСТВА С ДЕЦА ДО 14-ГОДИШНА ВЪЗРАСТ ПРИ ОБЯВЕНО ИЗВЪНРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ ИЛИ ОБЯВЕНА ИЗВЪНРЕДНА ЕПИДЕМИЧНА ОБСТАНОВКА

Предстоящо

Обучение за външни инспектори за целите на инспектирането за 2021 г.

Публикувано на 13.05.2021 г.

В изпълнение на чл. 15, ал. 2 от Правилника за устройството и функциите на Националния инспекторат по образованието, ОБЯВЯВАМ обучение за външни инспектори за целите на инспектирането за 2021 г.

Заявления за участие в обучението ще се приемат от 17 май до 21 юни 2021 г. в офиса на НИО от 9.30 до 17.00 ч. всеки работен ден на следния адрес: София, бул. „Д-р Г. М. Димитров“ № 52 Б, ет. 7, офис 2 или изпратени по електронна поща на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите..

Необходими документи:

Прочети още...

Информация по проект „Нова възможност за моето бъдеще“ към 30.09.2014 г.

131014Професионална гимназия по лека промишленост „Владимир Димитров – Майстора", гр. Кюстендил връчи първите четири сертификата за валидиране на професионална квалификация по професия и по част от професия на участниците в проект „Нова възможност за моето бъдеще". Признати са компетентности по професия „Оператор в производството на облекло"- специалност „Производство на облекло от текстил" и по част от професиите „Моделиер-технолог на облекло"- специалност „Конструиране, моделиране и технология на облекло от текстил" и „Шивач"- специалност „Шивачество".

Професионална техническа гимназия „Джон Атанасов", гр. Кюстендил е подготвила за връчване 26 сертификата за валидиране на професионална квалификация по професия „Електротехник"- специалност „Електрически инсталации".
Близо 87 % от получилите сертификат лица са със средно образование, 10 % са с висше образование и един бенифициент е със средно специално образование.
Сред придобилите сертификат за професионална квалификация преобладават заетите лица, които желаят да затвърдят позициите си на работното място, като докажат овладени актуални компетентности за професията; да запазят работното си място, като го защитят с документ за професионална квалификация или да потърсят нова реализация с шанс за по-добро заплащане/97 % /. Един безработен е получил нов шанс за професионална реализация.
Валидирането на знания, умения и компетентности вече е утвърдено с последното изменение на Закона за професионално образование и обучение /ДВ бр. 61 от 25.07.2014 г./.
В регион Кюстендил 10 професионални гимназии участват в тестването на Системата за идентифициране и признаване на знания, умения и компетентности, придобити чрез неформално обучение и самостоятелно учене. Над 300 лица са начално консултирани с участието на представители на социалните партньори - Главна дирекция „Изпълнение на наказания", Асоциация на индустриалния капитал в България, Дирекция „Бюро по труда", Кюстендилска търговско-промишлена палата", КНСБ и КТ"Подкрепа". От тях над 90 бенефициента са в процес на същинско консултиране в професионалните гимназии. След успешно полагане на необходимите изпити, на 30 кандидати са издадени сертификати за професионална квалификация.
Проектът „Нова възможност за моето бъдеще" по ОП „Развитие на човешките ресурси" е на Министерството на образованието и нуката и е финансиран от Европейския социален фонд.
Работата по проекта продължава до 30 ноември 2014 г. Все още има възможност желаещите граждани да валидират овладените от тях знания, умения и компетентности и да получат документ. Информация и съдействие може да се получи в професионалните гимназии.
Информация може да се получи и на национален телефон 0700 13 773 на цената на един градски разговор.
Национален консултант за регион Кюстендил - инж. Боряна Хинова, тел.: 0882 885 210