МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА

РЕГИОНАЛНО УПРАВЛЕНИЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО - КЮСТЕНДИЛ

Актуално

Предстоящо

Ученици от Профилирана гимназия „Христо Ботев“ гр. Дупница посетиха чрез виртуална визита ЦЕРН

Във виртуалната визита на ЦЕРН, чрез онлайн конферентна връзка, която се състоя на 16.06.2017г. от 10.00 ч. се включиха над 60 ученици от различни класове – от осми до единадесети клас на Профилирана Гимназия „Христо Ботев“ гр. Дупница. Събитието бе организирано от учителите по физика и астрономия Зоя Николова и Силвия Боянова.
Учениците с интерес изслушаха учените от ЦЕРН, които ги запознаха с работата на LHC ( Големия адронен колайдер), представиха детекторите на елементарните частици и ускорителите на протони и антипротони.


Учениците задаваха въпроси относно: радиочестотните ускорители, за това как се създава вакуум в тях, дали има някаква опасност при работата на колайдера за съществуването ни, как се създава черна дупка, има ли частни инвестиции в проектите на ЦЕРН, как се създават антипротоните и как е идентифициран хигс бозонът и др.
Неусетно изминаха 100 –те минути конферентна видео връзка между учениците и учените. Мероприятието приключи с покана отправена към учениците, за включването им в проекти през лятната програма на ЦЕРН.
Учениците Иван Крушин, Алберто Славчев и Калоян Христов под ръководството на госпожа Мария Гиздова отговаряха и осъществиха цялата предварителна подготовка за онлайн свързването с ЦЕРН и конферентния разговор между учениците и учените.