МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА

РЕГИОНАЛНО УПРАВЛЕНИЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО - КЮСТЕНДИЛ

Актуално

Предстоящо

Награди за учениците от СУ „Св. Паисий Хилендарски“ в ХХ Национален конкурс за театър на испански език

На 22-23.02.2019 г. в театъра на НАТФИЗ се проведе ХХ Национален конкурс за ученически театър на испански език, който бе открит от Н. Пр. Хосе Луис Тапия, извънреден и пълномощен посланик на Кралство Испания в България. С поздравления към участниците се обърнаха г-н Сесар Аха Мариньо – съветник по въпросите на образованието към Испанското посолство и г-жа Веселина Ганева – държавен експерт по образованието в МОН. Гости на националния конкурс бяха представители на Образователния отдел към Посолството на Испания в България, Институт Сервантес-София, Министерството на образованието и науката.


Учениците от СУ „Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница, представиха пиесата „La insula de Barataria“ от Алехандро Касона. Техни ръководители са Ана Хуанас Агилар и Донка Тодорова. Учениците ни се съревноваваха с техни връстници от езиковите гимназии с изучаване на испански език като първи чужд език, включени в междуправителственото споразумение на образователните министерства на Република България и Кралство Испания. Голямата награда за главна мъжка роля грабна Цветомир Павлов от IХ клас. Ана Хуанас Агилар бе отличена с приз за най-добра режисура. Грамоти получиха всички участници в пиесата и техните ръководители. Училището ни попълни витрината с купите, донесени след награждаването.
Подготовката за пиесата започна още в началото на учебната 2018/2019 година. С много ентусиазъм и страст работиха Ванина Станимирова от Х клас, Цветомир Павлов, Ралица Маврова, Бойчо Кечеджиев, Катерина Цикловска, Драгомир Десподов, Венета Владкова и Даниела Грозданова от IX клас. Репетираха в училището, показаха таланта си и на сцената на Драматичен театър „Невена Коканова“, гр. Дупница. Рисуваха, правиха декори, забавляваха си и увлякоха родители, учители и съученици. Доказаха, че талантът, трудът и желанието да учиш се възнаграждават. На конкурса показаха завидно владеене на испански език, театрално майсторство и заслужено спечелиха бурни овации и много приятели.