МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА

РЕГИОНАЛНО УПРАВЛЕНИЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО - КЮСТЕНДИЛ

Актуално

Предстоящо

Проект „Научи се да караш ски“

За четвърта поредна година в Кюстендил се реализира Програмата „Научи се да караш ски“- 2019, която се провежда за десета година в страната. През 2016 година в програмата участваха НУ „Св.Климент Охридски“ – гр. Кюстендил и ОУ „Проф. Марин Дринов“ – гр. Кюстендил с 50 ученици от начален етап. През 2017 година в програмата взеха участие ОУ „Св.св„Кирил и Методий“- Кюстендил и ОУ „Ильо войвода“ – Кюстендил с 60 участници от начален етап. В 2018 година в програмата се включиха две училища от общ. Кюстендил – ОУ „Св.П.Хилендарски“ - Кюстендил и ОУ „Христо Ботев“ – Кюстендил с общо 60 ученици от първи до четвърти клас.


През настоящата 2019 год. в периода от 11.02.2019 год. до 14.02.2018 год. и от 18.02.2019 год. до 21.02.2019 год. се проведе курс по ски с учениците от първи до четвърти клас от двете училища: НУ „Св.Климент Охридски“ – Кюстендил и ОУ ,,Св. Св. Кирил и Методий”- Кюстендил в планината Осогово на ски пистата в близост до хижа ,,Осогово”. В проектните дейности участваха общо 60 ученици, по 30 от всяко училище.
Проектът е съвместен и се организира от Министерството на образованието и науката чрез Регионално управление на образованието - Кюстендил, Министерството на младежта и спорта, Българската федерация по ски училище „Екстрийм спорт“ - Осогово.
Целта на програмата е да предостави начално ски обучение на деца в начален етап /от 1 до 4 клас/ и да запознае децата с магията на белите спортове. Програмата е по желание и включва няколко безплатни услуги за учениците, участници в обучението:

  • Транспорт от двора на учебното заведение до пистата в планината Осогово и обратно през четирите дни на обучението;
  • Ски екипировка / състояща се от ски, обувки и щеки /;
  • Обучение от квалифициран ски инструктор 4 дни по 4 часа на ден;
  • Обяд по време на почивката;
  • Планинска застраховка;
  • Ски диплома за придобитите умения
  • Безплатна закуска, осигурена от училищата.

Всяка седмица се провеждаха седмични състезания, на които се излъчват 10 – те най – добри ученици. В края на проекта се организира финално състезание, на което се явяват всички класирали се ученици от седмичните състезания.
Най-добрите ученици във финалното състезание ще бъдат наградени с едноседмичен ски лагер.