МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА

РЕГИОНАЛНО УПРАВЛЕНИЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО - КЮСТЕНДИЛ

Актуално

 

В периода от 14.12.2018 г. до 19.02.2019 г. в област Кюстендил ще се проведат общинските кръгове на ученическите олимпиади за учебната 2018/2019 година, съгласно определения график.

  4

Утвърдени графици за провеждане на областните и националните кръгове на ученическите олимпиади, на националните състезания и на националните състезания по професии за учебната 2018/2019 година.


На вниманието на РАБОТОДАТЕЛИ и ПРЕДСТАВИТЕЛНИ ОРГАНИЗАЦИИ НА РАБОТОДАТЕЛИТЕ от ОБЛАСТ КЮСТЕНДИЛ!

Във връзка с изготвяне на предложението за държавен план-прием за учебната 2019/2020 година за област Кюстендил на основание чл. 50, ал. 3 от Наредба № 10 от 01.09.2016 г. за организация на дейностите в училищното образование Регионално управление на образованието – Кюстендил кани работодателите и представителни организации на работодателите от област с административен център Кюстендил да направят заявки за прием на ученици в VIII клас за обучение по защитени специалности от професии, специалности от професии с доказан текущ или прогнозиран недостиг от специалисти на пазара на труда и други търсени на пазара на труда професии и специалности от професии по приложения образец.
Заявките могат да се направят и чрез училищата в срок до 15 януари 2019 година.

Заявка за държавен план-прием на ученици в VIII клас за обучение по специалности от професии за учебната 2019/2020 година

ПОДРОБНОСТИ ЗА ДПП

Предстоящо

На 16.02.2019 г. от 09.00 часа ще се проведат областните кръгове на олимпиадите по:

  • история и цивилизация. Училища-домакини: ОУ "Хр. Павлович" - Дупница и ОУ "Проф. М. Дринов" - Кюстендил.
  • испански език. Училище-домакин: СУ "Св. П. Хилендарски" - Дупница.
  • информатика. Училище-домакин: ПМГ "Проф. Ем. Иванов" - Кюстендил.

УЧЕНИЦИ ОТ ГИМНАЗИЯ „ ХРИСТО БОТЕВ”, ГР. ДУПНИЦА ОТБЕЛЯЗАХА С ВИКТОРИНА 140 ГОДИНИ ОТ АПРИЛСКОТО ВЪСТАНИЕ

В навечерието на 140-годишнината от Априлското въстание ученици от Гимназия „ Христо Ботев”, гр. Дупница участваха в състезание, посветено на историческото събитие. Мероприятието бе организирано от старшите учители по история и цивилизация Д. Зарева и Т. Кръстовчева и е една от дейностите на методическото обединение, свързани с предстоящата 135-годишнина на Гимназията. Гости на събитието бяха г-н Т. Петков, г-жа Г. Ризова, Г-жа И. Маврова, учители и ученици на Гимназия „ Христо Ботев”.
Основната цел на състезанието бе да предизвика по- голям интерес към личностите и събитията от времето на Априлската епопея.


В състезанието участваха ученици от всички пет паралелки на девети клас и от VІІІ”в” клас, изучаващи история и цивилизация като СИП.
То протече в три кръга:
І кръг- Отговор по изтеглена чрез жребий тема, свързана с подготовката, избухването , потушаването, значението и международния отзвук от въстанието
ІІ кръг- Разпознаване на изображения на личности и кратки сведения за тях
ІІІ кръг-Отборно решаване на кръстословица за Априлското възстание
Отговорите бяха оценявани от компетентно жури в състав:
1. Тодор Петков- учител по история и цивилизация и настоящ началник на отдел
„Образование, наука и култура” към Община Дупница
2. Анелия Андонова- старши учител по история и цивилизация в Гимназия „Христо Ботев”
3. Цветомира Попова- ученичка от ХІІ „в” клас, получила оценка Отличен ( 5.88 ) на национален кръг на олимпиада по история и цивилизация, проведен в гр. Варна на 16.04.2016 г.
Всички участници се представиха достойно, а решаването на кръстословицата в ІІІ кръг на състезанието показа, че децата умеят да работят в екип.
Класиране:
І място – Отбор № 2 ( VІІІ „в” клас) и Отбор № 5 ( ІХ „в” клас )- с по 44 точки ( от максимален брой точки- 45)
ІІ място- Отбор № 3 ( ІХ”Б” клас )
ІІІ място- Отбор № 2 ( ІХ”а” клас )и Отбор № 4 ( ІХ”д” и ІХ, „Г” клас )
Участниците получиха като награди книги, осигурени от Община Дупница, а водещите припомниха на всички присъстващи, че който забравя миналото, е осъден да го преживее отново.